Onze zorg

de verloskundige is er als je haar nodig hebt

Bevallen doe je toch zelf?

 

Absoluut! Bevallen doe je zelf! Als alles goed gaat is er eigenlijk helemaal geen verloskundige nodig, behalve iemand die in je gelooft en je steunt en dat kan prima je partner zijn of iemand die om je geeft en dicht bij je staat.

 

Waarom een verloskundige?

Ook al beval je natuurlijk helemaal zelf, toch is het natuurlijk fijn om te weten dat er iemand is die op je let en jou en je baby in de gaten houdt. Ook als partner is het fijn om te weten dat je je geen zorgen hoeft te maken over dingen die misschien niet goed gaan omdat er iemand is die daarvoor zorgt en ingrijpt als dat nodig is. Zo kunnen jullie je concentreren op de weeën en het omgaan met de pijn.

Onze belangrijkste rol is dan ook om jullie tijdens de bevalling bij te staan en je te stimuleren om zoveel mogelijk op eigen kracht jullie kind ter wereld te brengen. We zullen proberen om de bevalling zo normaal mogelijk te laten verlopen en mochten er complicaties zijn, dan behandelen we deze of schakelen we de gynaecoloog of kinderarts in.

 

Wat doen we als we langskomen?

Nadat we voor het eerst telefonisch contact hebben gehad en je hebt aangegeven dat je bevalling begonnen is, komen we bijna altijd direct bij je kijken, dit is een beetje afhankelijk van de situatie.

 • we voelen dan aan je buik om te kijken hoe je kindje ligt
 • we luisteren naar het hartje van de baby om te kijken hoe deze op de weeën reageert
 • we observeren de weeën die je hebt
 • we zullen meestal inwendig onderzoek doen om te kijken of en hoeveel ontsluiting je hebt
 • we kijken hoe het je lukt om de weeën op te vangen en geven tips als je die nodig hebt
 • we kijken of je voldoende begeleiding hebt (lukt het samen met je partner, of iemand anders)
 • we bepalen samen met jou en je partner of jullie het fijner vinden dat we nog even weg gaan of blijven en indien we nog even vertrekken, wanneer we weer komen kijken of wanneer je ons weer belt.

 

Wanneer blijven we bij je?

Als het je eerste bevalling is, dan vertrekken we vaak nog even na de eerste keer dat we bij je zijn geweest. Meestal omdat je dit zelf wilt. Je vond het fijn dat we even zijn komen kijken en je weet waar je aan toe bent. Je hebt wat tips gekregen en kan weer verder. Als we vragen of je het fijn vind dat we blijven of dat je liever hebt dat we nog even gaan, zeggen de meeste vrouwen dat ze liever hebben dat we nog even gaan, dan hebben ze tenminste niet het idee dat we op hen zitten te wachten. Indien je voor de tweede keer bevalt, dan gebeurt het regelmatig dat we ook direct blijven nadat je ons gebeld hebt. Als je namelijk goede weeën hebt, kan de ontsluiting vlot gaan en als je dan ineens persdrang krijgt, duurt het vaak niet zo lang voordat je kindje geboren wordt.

Meestal voelen we heel goed aan wanneer je ons nodig hebt en zullen we je niet meer alleen laten. We vinden het belangrijk en fijn dat je bij ons aangeeft wat je graag wilt, dit zullen we je ook vragen. Je mag het altijd aangeven als je wilt dat we bij je blijven. Als je dat prettig vind, zal dat waarschijnlijk resulteren in een vlottere ontsluiting omdat je je beter kan ontspannen en je veilig voelt.

 

Wat doen we als we blijven?
 • We zetten onze spullen klaar die we nodig hebben voor de bevalling
 • We maken de kruikjes klaar om de kleertjes en het bedje voor de baby warm te maken.
 • We maken de plaats waar je wil bevallen klaar voor de komst van de baby; je bed beschermen met zeil en matjes, de grond bedekken met matjes als je op de baarkruk wil bevallen.
 • We bellen de kraamzorg om ons te assisteren tijdens de bevalling.
 • We leggen uit wat er gebeurd in je lichaam, praten je door de weeën heen, helpen je bij je ademhaling.
 • We leggen keuzes uit die je zelf kan maken tijdens je bevalling.
 • We bereiden je voor op persdrang, helpen je bij het persen en zorgen ervoor dat je kindje zo goed mogelijk geboren wordt.

 

Ten slotte:

We zullen je begeleiden op de manier zoals we denken dat bij je past of zoals je zelf aangeeft dat je het graag wil. Ook als we je nog niet zo goed kennen lukt het ons vaak goed om aan te voelen wat je nodig hebt. Soms is dat toch lastig omdat jij die persoon bent die niet zo snel aangeeft wat je denkt of voelt, maar het ook niet zo toont door je lichaamstaal. Helpt ons jullie te begeleiden en vertel ons wat je voelt en ervaart als je het idee hebt dat het niet goed gaat. Ook jij als partner kan dit natuurlijk doen, jij kent je vrouw als het goed is beter dan wij haar kennen.

Tijdens het begeleiden van jou en je partner houden we in de gaten of medisch gezien alles normaal verloopt of dat we op wat voor manier dan ook moeten ingrijpen. Indien dit het geval is, dan stellen we je hiervan op de hoogte en leggen uit wat we doen.

Als tijdens de bevalling alles normaal verloopt dan blijven we op de achtergrond. Zonodig zullen we bijsturen of dus wat tips geven. Wij hebben alles tot onze beschikking om bij acute problemen in te grijpen en zonodig te behandelen, voor de andere problemen is er genoeg tijd om in het ziekenhuis te komen, en hulp van de gynaecoloog of kinderarts in te schakelen.

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden? Wij staan je graag bij met advies