Don’ts

wat zou je juist niet moeten doen?

Not to do!

 

Je bent zwanger, wat moet je vooral NIET doen?
Hieronder behandelen we de meest belangrijke onderwerpen

 

Roken                                     Wat mag je niet eten                                                   Werk en zwangerschap

Alcohol                                  Pas op met hormoonverstorende stoffen

Drugs                                     Pas op met huisdieren

 

Roken

Iedereen weet wel dat roken niet goed voor je is en ook niet voor de baby als je zwanger bent. Maar hoe slecht is het nu echt? Wordt er niet sterk overdreven?

Helaas, er wordt niet overdreven. Tabaksrook bevat nicotine en koolmonoxide. Nicotine vernauwt de bloedvaten, onder andere de bloedvaten die voeding en zuurstof naar de baby vervoeren. Koolmonoxide neemt in het bloed de plaats in van zuurstof, waardoor het bloed minder zuurstof kan bevatten. De baby krijgt door roken dus minder zuurstof en minder voedingsstoffen. De kans op de volgende complicaties vergroot aanzienlijk als je rookt;

 • miskraam; de kans op een miskraam is al niet gering 1 op 5-10, die kans maak je nog groter als je rookt
 • vroeggeboorte; doordat de placenta minder goed kan functioneren door vaatvernauwing
 • lager geboortegewicht; de baby heeft zijn optimale groeipotentieel niet bereikt door vernauwing van de bloedvaten zoals je hierboven kunt lezen. Dit zorgt niet voor een makkelijkere bevalling, het gaat vaak om ongeveer 100 gram gemiddeld, dat voel jij niet tijdens de bevalling, maar er moet wel vaak sneller ingegrepen worden doordat de baby zwakker is en daarom minder goed meewerkt en sneller last van zuurstof tekort heeft.
 • loslating van de placenta; deze complicatie komt ongeveer 1 op de 150 voor, die kans maak je groter door te roken. Deze complicatie kost soms het leven van de baby en heel soms zelfs van de moeder.
 • overlijden van de baby; het plotseling overlijden van de baby in de buik komt vaker voor, maar ook wiegendood.
 • hersenbeschadiging van de baby; op latere leeftijd mogelijk ADHD, leerproblemen en een lagere intelligentie.
 • benauwdheid, hoesten en astma bij de baby
 • obesitas; er is zelfs een verband tussen roken tijdens de zwangerschap en obesitas bij het kind op latere leeftijd. Nicotine beïnvloedt de spijsvertering en kan deze bij ongeboren baby’s blijvend veranderen.

Zijn er ook nadelen van het stoppen met roken voor de moeder of de baby zoals bijvoorbeeld stress door het stoppen?

Gelukkig niet! De meeste redenen die aangedragen worden om te blijven roken hebben te maken met het onvermogen om te stoppen met roken of om je minder schuldig te voelen als het niet lukt om te stoppen.

Hieronder een paar fabels:

 • De stress van stoppen is erger voor de baby dan doorroken; stress is niet goed in de zwangerschap, maar roken is uit onderzoek vele malen schadelijker gebleken voor de baby dan stress.
 • Je hoeft pas te stoppen als je weet dat je zwanger bent; roken voor de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam, dus geef je kind alle kansen en stop eerst met roken, daarna pas met de pil
 • Een lichte baby geeft een makkelijke bevalling; hierboven hebben we reeds uitgelegd dat dit niet het geval is, in tegendeel.
 • De rook komt niet bij je kindje; nicotine gaat helaas dwars door de placenta en komt wel bij de baby, die nog in ontwikkeling is en nog veel slechter bestand is tegen de schadelijke effecten van nicotine als een volwassen persoon.
 • Mijn buurvrouw heeft ook gerookt en een gezond kind gekregen; Als je de weg oversteekt zonder naar links of rechts te kijken kom je waarschijnlijk ook vaak zonder brokken aan de overkant, maar de kans is wel een stuk kleiner en dus niet zo verstandig.

Ga de uitdaging aan en geef jezelf en de baby alle kansen op een gezonde zwangerschap en een gezonder leven! Bovendien; als je als ouders niet rookt blijk dat de kans dat je kind zelf later gaat roken ook veel kleiner is. Goed voorbeeld, doet goed volgen! Voor meer informatie en hulp bij het stoppen met roken kun je kijken op de volgende link: rokeninfo
Informeer ook eens bij je huisarts, vaak hebben zij een praktijkverpleegkundige die speciaal opgeleid is en je kan helpen bij het stoppen met roken.

Alcohol

Alcohol blijven drinken, ook al is het maar een klein beetje is onverstandig als je zwanger wilt worden en als je zwanger bent.

Waarom? Als je alcohol drinkt, drinkt je kindje mee. Nadat je alcohol hebt gedronken, verdeelt alcohol zich over al je lichaamsvocht. De concentratie alcohol in het bloed van de baby wordt dan even hoog als dat van jou. Dus, als je na een glas bier een alcoholpromillage hebt van 0,3‰, dan heeft je baby dat ook. Alcohol kan gedurende de hele zwangerschap je baby bereiken, dus ook wanneer de placenta nog niet is ontwikkeld of als je nog niet weet dat je zwanger bent.

Alcohol is schadelijk voor je ongeboren kind, omdat alcohol invloed heeft op de ontwikkeling van cellen. Tijdens de zwangerschap ontwikkelen zich de organen van je baby. Alcohol heeft hierop een negatieve invloed. Ook de hersenen maken een belangrijke ontwikkeling door tijdens de zwangerschap. Alcohol kan ervoor zorgen dat de hersenen beschadigd raken. Hierdoor kan je kindje gehandicapt raken.

Welke schade er kan komen, hangt af van wanneer je in de zwangerschap alcohol drinkt. In de hele zwangerschap kan alcoholgebruik leiden tot hersenbeschadiging bij je kind. Bovendien kan alcoholgebruik in de eerste twaalf weken leiden tot afwijkingen aan organen, zoals hart, armen en ogen. Alcoholgebruik in de weken 13 tot en met 42 kan leiden tot groeiachterstand. Als je kindje klein bij de geboorte is, doordat je alcohol hebt gedronken tijdens de zwangerschap, zal het de groeiachterstand nooit meer inhalen en altijd kleiner dan gemiddeld blijven.

Als je zo af en toe wat alcohol drinkt zal dat je kwaliteiten als ouders niet negatief beïnvloeden, maar alcoholmisbruik helaas wel. Nog een reden om zeker als je een probleem hebt met alcohol naar hulp te zoeken of te vragen om hulp. Vind je het lastig om dit te doen, geef het aan bij ons als je op controle komt, wellicht kunnen wij je op weg helpen. Of neem direct contact met ons op.

Wil je meer informatie klik dan hier. Wil je meer weten over, of wil je graag begeleiding bij het stoppen met drinken voor of tijdens je zwangerschap klik dan hier.

Succes! Jij en je baby zijn het waard!!

 

Drugs

De meeste soorten drugs gaan net als nicotine en alcohol dwars door de placenta. Elk verdovend middel heeft een andere ongunstige uitwerking op je zwangerschap. Ons advies is dan ook om helemaal te stoppen met drugs voordat je zwanger wordt.

Een aantal mogelijk risico’s van drugs voor de baby zijn:

 • miskraam
 • aangeboren afwijkingen aan het hart en of ledematen
 • groeiachterstand
 • loslaten van de placenta en hierdoor meer kans op sterfte
 • een te vroege geboorte
 • leer en gedragsproblemen
 • verminderde vruchtbaarheid
 • ontwenningsverschijnselen zoals; meer huilen, moeilijker te troosten, geïrriteerd, slecht slapen

Naast dat drugs gezondheidsrisico’s hebben voor jou en je kind, maken ook drugs je over het algemeen geen betere ouder, nog een goede reden dus om te stoppen, ook de aanstaande vader! Vaak is er een reden waarom je bent begonnen met drugs, soms ook niet. Soms helpt het om te praten over deze reden. Als je het moeilijk vind om hiermee te stoppen, kaart het aan bij ons op het spreekuur of neem contact met ons op, wellicht kunnen wij je helpen.

Wil je meer weten over de verschillende soorten drugs en hun unieke risico’s voor de zwangerschap, kijk dan hier.

 

Wat mag je niet eten

Bij do’s hebben we al verwezen naar het voedingscentrum voor tips en adviezen over gezond eten tijdens de zwangerschap. Deze organisatie houdt zich ook bezig met onderzoek wat mogelijk kwaad kan tijdens de zwangerschap in voeding en houdt deze gegevens up to date. Graag verwijzen wij dus opnieuw naar deze website; voedingscentrum

 

Pas op met hormoonverstorende stoffen

Het hormonale systeem in het menselijk lichaam bestaat uit een aantal klieren die hormonen uitscheiden. Die hormonen spelen onder andere een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling, het immuunsysteem, de stofwisseling, stemming en voortplanting.

Hormoonverstoorders; EDC’s (Endocrine Disrupting Chemicals) zijn synthetische, lichaamsvreemde stoffen die werken als hormonen of de werking ervan juist blokkeren. Het gevolg is een verstoring van het hormonale systeem met mogelijk schadelijke effecten op zenuwstelsel en immuunsysteem. Die schadelijke stoffen passeren de placenta en bereiken de onbeschermde foetus. De effecten van deze stoffen zijn aanzienlijk.

Ze kunnen leiden tot afnemende kwaliteit van sperma bij mannen, onvruchtbaarheid bij vrouwen, een toename van het aantal diabetespatiënten, borst- en prostaatkanker en obesitas; dit zijn slechts enkele van de mogelijk negatieve gezondheidseffecten van hormoonverstorende stoffen.

De effecten van EDC’s zijn sterk afhankelijk van het moment van blootstelling. Met name tijdens kritieke fasen van de zwangerschap (foetale ontwikkeling), baby- en vroege kinderperiode en adolescentie kunnen zelfs kleine doses van deze stoffen schadelijk zijn voor de ontwikkeling. Gezondheidseffecten treden vaak pas later in het leven op. Bescherming tegen EDC’s in deze gevoelige fasen is dan ook erg belangrijk.

Momenteel zijn meer dan 200 stoffen met hormoonverstorende effecten bekend, zoals Bisfenol A en bepaalde parabenen en ftalaten. Ze zitten in alledaagse producten en komen in ons lichaam via onze voeding, inademen of via de huid wanneer we deze producten gebruiken. Veel EDC’s kunnen zelfs effect hebben bij heel lage concentraties. Hoewel tal van studies de negatieve gevolgen tonen die bepaalde EDC’s hebben op dieren, het milieu en de mens, zijn er nauwelijks wettelijke maatregelen die het gebruik ervan beperken en worden EDC’s nog steeds in veel alledaagse producten gebruikt.

Kijk hier om meer te ontdekken over hormoonverstorende stoffen en welke producten je beter kunt vermijden. Ook via eenveilignest kun je meer te weten komen over deze schadelijke stoffen. Klik hier voor de spraakmakende 35 minuten durende uitzending van Zembla hierover waarin zij uitzoeken wat de gevolgen zijn van de uitblijvende goede voorlichting hierover en waarom de overheid nog geen maatregelen neemt.

 

Pas op met huisdieren

Met name jonge katten dragen de parasiet Toxoplasmose bij zich en scheiden deze uit in de ontlasting. Deze parasiet kan indien een zwangere daarmee geïnfecteerd wordt een miskraam of aangeboren afwijkingen veroorzaken. Het is dus zaak dat als je zwanger bent, je de kattenbak beter door een ander kan laten verschonen of handschoenen dragen en daarna goed je handen wassen. Ook bij het werken in de tuin of in de groenvoorziening is het dragen van handschoenen en het wassen van je handen voordat je gaat eten erg belangrijk. Was ook je groenten goed zodat alle aarde en daarmee mogelijke kattenuitwerpselen goed weggewassen zijn. Dieren waarvan we het vlees eten grazen in de wei en daar poepen katten ook, zodoende kan de parasiet ook terechtkomen in het vlees van dieren. Zorg dat het vlees dat je eet goed doorbakken is, zo doodt je de mogelijk aanwezige bacteriën en parasieten waaronder de toxoplasmose. Zie rivm.

Assisteren bij het lammeren van schapen en geiten kan je ook beter niet doen als je zwanger bent. Behalve Toxoplasmose en listeria infecties komen ook chlamydophila en Q-koorts bij deze dieren met enige regelmaat voor. Besmetting kunnen bij deze ziekten ook weer gevolgen hebben voor je ongeboren kind. Kijk voor meer informatie hierover op rivm.

 

Werk en zwangerschap

Bepaalde soorten werk geven risico’s voor de zwangere zelf of haar ongeboren kind. Denk bijvoorbeeld aan zwaar lichamelijk werk waarbij je veel moet tillen, lopen, bukken. Of werk waar je veel gebruik maakt van oplosmiddelen of werk waarbij je veel stress ervaart, gebruikt van zware metalen, werk waarbij je te maken hebt met trillingen, etc. Kijk hier voor meer informatie over werk en mogelijke gevaren en risico’s. Hier vind je brochures over verschillende soorten risico’s en bijbehorende praktische tips.

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden? Wij staan je graag bij met advies