Do’s or Don’ts

To do or not to do!

 

Je weet nu wat je juist moet doen en wat je moet laten.
Maar er zijn meer zaken waarover je kunt beslissen of het iets voor je is. Hieronder meer daarover.

 

Moeders voor moeders

Graag willen we je vragen om na te denken over deelname aan Moeders voor Moeders. Dit is een organisatie die urine inzamelt van zwangere vrouwen vanaf het moment dat je je bij hen aanmeldt tot ongeveer 16 weken zwangerschap. Met het zwangerschapshormoon HCG dat een zwangere vrouw uitscheidt via haar urine kunnen medicijnen gemaakt worden die gebruikt worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Jouw geluk kun je dus delen! Kijk hier voor een filmpje over Moeders voor Moeders en klik hier voor de website waar je alle informatie kunt vinden en je ook direct kunt aanmelden, mocht je dat willen.

 

Prenatale onderzoeken

Je kunt als je zwanger bent kiezen voor bepaalde soorten onderzoeken naar afwijkingen bij je kindje, denk hierbij aan de combinatietest; een kansberekening op het krijgen van een kindje met het syndroom van Down, maar ook de 20 weken echo; een echo waarbij de baby bekeken wordt en gekeken wordt naar mogelijk zichtbare afwijkingen. Voor meer informatie hiervoor verwijzen we naar onze pagina prenatale onderzoeken.

 

Erkenning

Als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, dan is de vader automatisch de (wettelijke) vader. In andere gevallen kan de vader zijn kindje “erkennen”. Door de erkenning is de vader nog geen wettelijke vertegenwoordiger van zijn kind, daarvoor moet hij eerst het ouderlijk gezag aanvragen. Dit kun je doen door een afspraak te maken bij het gemeentehuis van jullie woonplaats. Kijk voor meer informatie hierover op rijksoverheid.

Als je je kindje wilt erkennen dan is het verstandig om dat ergens tussen de 20 en 25 weken zwangerschap te doen. Als je kindje dan te vroeg geboren wordt dan is het alvast geregeld, achteraf regelen kost soms geld en vaak meer papierwerk.

 

Berichtje uit je buik

Wil je van week tot week je zwangerschap volgen dan kun je je aanmelden voor een berichtje uit je buik

 

Vaccinatie tegen kinkhoest in de zwangerschap

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een bacterie en gepaard kan gaan met hevige hoestbuien. Vooral bij pasgeborenen kan kinkhoest ernstig verlopen.
In Nederland worden kinderen vanaf twee maanden binnen het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt tegen kinkhoest. Dit betekent dat een pasgeborene tijdens de eerste maanden nog niet beschermd is. Omdat de bescherming door de vaccinatie in de loop der jaren afneemt, komt kinkhoest toch nog vaak voor in Nederland.

Wanneer een zwangere vrouw gevaccineerd wordt, maakt zij antistoffen aan die via de navelstreng aan het kind worden doorgegeven. Hierdoor is het kind al vanaf de geboorte beschermd. Het voorkeursmoment voor vaccineren is tussen de 28-32 weken zwangerschap, omdat de ongeboren baby dan optimaal baat heeft van de door moeder aangemaakte antistoffen.
Kinkhoest vaccinatie wordt gegeven in combinatie met vaccins tegen tetanus, difterie en polio (DKTP). Dit kan veilig gegeven worden tijdens de zwangerschap. Na vaccinatie kan er pijn, roodheid of zwelling optreden rond de prikplek op de arm. Ook kan er koorts ontstaan. Deze klachten gaan vanzelf weer over.

Als je je wilt laten vaccineren, kan dit bijvoorbeeld bij GGD Gelderland-Midden. Een afspraak maken kan via telefoonnummer 088 355 5100 of via de website.
De vaccinatie wordt soms vergoed door de ziektekostenverzekeraar. De prijs van het vaccin verschilt per regio. Deze kosten kun je bij de GGD opvragen.

Meer informatie kunt je vinden op de website van het RIVM.

 

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden? Wij staan je graag bij met advies