Bereken de datum

een magische datum!

D-day / The date/ De dag

 

Je uitgerekende datum, een magische datum, dan kan je ongeveer je kindje verwachten, dit is het gemiddelde waarop de wereld bevalt en jij misschien je zoon of dochter in je armen kan sluiten!

 

De uitgerekende datum:

Slechts 2-3 % van de wereldbevolking bevalt op de uitgerekende datum. Het is dus niets meer dan een schatting.

Toch is deze datum heel belangrijk. De uitgerekende datum kun je op 2 manieren berekenen. Door middel van je menstruatiecyclus en door middel van een echo. Tot 13 weken zwangerschap, maar liever net na 10 weken is de uitgerekende datum met een echo het meest betrouwbaar vast te stellen. Tot die tijd groeien alle kindjes namelijk even snel, daarna ga je meer individuele verschillen zien tussen de kindjes die lichter of zwaarder zijn bij de geboorte, we zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde.

Als je weet dat slechts 2-3 % van de vrouwen op haar uitgerekende datum bevalt dan kan je je afvragen waarom die datum dan toch zo belangrijk is. Die datum is dus op zich niet zo belangrijk, maar is wel het gemiddelde. Deze datum gebruiken we om op elk gewenst moment precies te weten hoe ver je zwanger bent zodat we de zorg op het aantal weken zwangerschap kunnen afstemmen. Een paar voorbeelden. Tot 37 weken zwangerschap moet je als je gaat bevallen in het ziekenhuis bevallen omdat we zien dat die kindjes vaker hulp nodig hebben na de bevalling omdat ze nog niet altijd rijp genoeg zijn om alles al zelfstandig te kunnen. Na de 42 weken zwangerschap moet je ook in het ziekenhuis bevallen omdat we zien dat na die tijd vaker complicaties optreden en je dus ingeleid zal worden. Zo weten we ook wat goede momenten zijn om bepaalde waarden in je bloed te bekijken omdat die bij verschillende weken anders mogen zijn. Maar zo kan je bijvoorbeeld ook bekijken wanneer je stopt met werken en je je zwangerschapsverlof wilt laten ingaan. etc. etc.

Wat misschien wel goed is om te weten is dat je niet over tijd loopt als je meer dan 40 weken zwanger bent. Je loopt pas over tijd als je meer dan 42 weken zwanger bent. Bevallen bij 41 weken is namelijk heel normaal. Nogmaals; 40 weken en dus je uitgerekende datum is slechts het gemiddelde. Iets onder het gemiddelde en iets boven het gemiddeld is dus ook prima.

 

Bereken je uitgerekende datum:

Bereken de uitgerekende datum of duur van je zwangerschap met onderstaande calculator.

[CP_CALCULATED_FIELDS id=”4″]

Let op: Deze berekening geeft dus een indicatie. De definitief uitgerekende datum wordt zoals boven uitgelegd bepaald bij de termijnecho (of anders bij bepaalde vruchtbaarheidsbehandelingen)

Kijk hier als je meer informatie wilt lezen over vruchtbaarheid en je cyclus.

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden? Wij staan je graag bij met advies