Prenatale onderzoeken

is je kindje gezond?

Gezondheid boven alles?

 

“Als het maar gezond is” Dit is een veel gehoorde uitspraak van mensen.

 

Gezond zijn is een begrip dat je op meerdere manieren kunt uitleggen. Eén ervan is natuurlijk lichamelijke gezondheid. Een ander is geestelijke/verstandelijke gezondheid. Is gezond zijn en gelukkig zijn hetzelfde? Eén van een hoop vragen die ook tijdens je zwangerschap naar boven komt. Er zijn in de zwangerschap namelijk onderzoeken mogelijk om een aantal problemen bij je kindje op te sporen die afwijkingen geven op lichamelijk en geestelijk/verstandelijk vlak. Aan jullie de opgave om te bedenken wat je belangrijk vindt voor je ongeboren kind, je eventuele andere kinderen en jullie zelf.

 

Prenatale onderzoeken

Als je zwanger bent heb je de keuze om onderzoek te doen naar bepaalde afwijkingen bij jullie kindje. Dit wordt prenatale screening genoemd. Er zijn verschillende soorten screening waar je in de zwangerschap gebruik van kunt maken. De downscreening en de 20 weken echo zijn de bekendste.  Zowel de downscreening (combinatietest) als de 20-weken echo zijn onderzoeken waar je zelf voor mag kiezen, ze worden niet standaard uitgevoerd.

Kijk voor meer informatie hierover op prenatale screening

Tijdens het intakegesprek bespreken wij de mogelijkheden van prenatale screening en kunnen jullie met alle vragen bij ons terecht.

Onder prenatale screening valt ook het opsporen van o.a. infectieziekten met het bloedonderzoek bij de eerste controle, hier gaan we bij controles verder op in.

 

Down, edwards- en patauscreening

Er is onderzoek mogelijk naar de kans op een kindje met het syndroom van Down en 2 andere, veel zeldzamere chromosoomafwijkingen. Dit kan met de combinatietest of de NIPT. De NIPT is een bloedtest waarbij het bloed van de moeder wordt gebruikt om te kijken of het kindje mogelijk trisomie 21 (Syndroom van Down), 18 of 13 heeft.

Klik hier voor meer informatie over de screening of download hier de brochure. Deze is in meerdere vertalingen beschikbaar.

.

 

 

De 20 weken echo

Ook is er onderzoek mogelijk naar lichamelijke afwijkingen die bij een echo te zien zijn, denk bijvoorbeeld aan een open ruggetje of een hartafwijking. Dit wordt onderzocht met de 20-weken echo.

Klik hier voor meer informatie over de 20 weken echo of download hier de brochure. Deze is in meerdere vertalingen beschikbaar.

 

 

 

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden? Wij staan je graag bij met advies