Zwanger worden

Hoe doe je dat?

Kluun:

“Niet alleen u, ook uw vrouw heeft zwijgplicht. Want nu komt het allerbelangrijkste: u dient te allen tijde te voorkomen dat haar moeder lucht krijgt van de voorgenomen kinderwens van dochterlief (en man). Het is zeer onprettig om uw schoonmoeder, waar de hele familie bij is, te horen vertellen dat ‘bij mij papa maar naar me hoefde te kijken of ik was alweer in verwachting…’ gevolgd door uw schoonvader, die ten koste van u zijn mannelijkheid nog even wil onderstrepen middels een ‘ja, mijn zaad wist wél van wanten…’.  

Dus doe uzelf een plezier: mondjes dicht en snaveltjes toe bij voorgenomen bevruchtingen.”

 

We hoeven vast niet uit te leggen hoe een vrouw zwanger wordt. Hieronder wel een paar dingen waar je als man op kunt letten om de kans op een bevruchting te laten toenemen.

  1. Gebruik je medicatie, dan kun je mogelijk (tijdelijk) minder vruchtbaar zijn. Ook kan het zijn dat je medicijnen gebruikt die slecht kunnen zijn voor je toekomstige kind. Lees altijd de bijsluiter van je medicijnen en bespreek je kinderwens met de apotheek of de arts die je deze medicijnen heeft voorgeschreven. Ook middelen die je zonder recept kunt krijgen zijn niet altijd onschuldig.
  2. Werk je met schadelijke stoffen of straling? Soms is dat niet goed voor je vruchtbaarheid en in sommige gevallen geeft het zelf een grotere kans op een aangeboren afwijking bij je kind, bijvoorbeeld lood, pesticiden, narcosegassen, röntgenstraling etc. Neem contact op met je bedrijfsarts als je hier vragen over hebt.
  3. Een ejaculatie eens in de 3 dagen ongeveer zorgt voor meer spermacellen per ejaculatie wat de kans op een bevruchting vergroot. Hoe langer je weer wacht hoe minder de kwaliteit van de spermacellen.
  4. Draag geen (te) strak ondergoed; hierdoor neemt de temperatuur in de balzak toe wat niet goed is voor je vruchtbaarheid. Veel en lang zitten, veel wielrennen etc zijn niet goed voor de temperatuur in de balzak.
  5. Zorg voor een gezond lichaamsgewicht, gezond eten en voldoende beweging. Slechte voeding zorgt voor een slechte gezondheid waardoor ook een verminderde vruchtbaarheid.
  6. Gebruik een multivitamine; Een Nederlandse studie uitgevoerd bij vruchtbare en verminderd vruchtbare mannen heeft uitgewezen dat de verminderd vruchtbare mannen die zowel extra zink als foliumzuur innamen, een verhoging van 74% van hun aantal zaadcellen telden. Ook de groep vruchtbare mannen hadden baat bij de inname van zink en foliumzuur. Ook vitamine C, E en Selenium verbeterd de kwantiteit en kwaliteit van het sperma.
  7. Stop met roken; je bent minder vruchtbaar als je rookt, maar je vergroot ook nog eens de kans op een miskraam als je vrouw wel zwanger wordt.
  8. Gebruik geen drugs
  9. Zorg dat je vrouw blijft liggen na de daad, zo hebben jouw zaadcellen langer de kans om omhoog te zwemmen.
  10. Wees terughoudend met het gebruik van glijmiddel. Glijmiddel bevat soms bestanddelen die de conditie van de zaadcellen aantast; neem wat meer tijd voor het voorspel of zoek naar een vruchtbaarheidsvriendelijk glijmiddel.

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden? Wij staan je graag bij met advies