Baringspijn

is dat nu nodig?

Baringspijn is fijn!

 

Waarom is pijn nu fijn? Pijn voelt namelijk helemaal niet fijn! We leggen het hieronder uit.

 

 

Baringspijn, wat is dat eigenlijk?

Definitie: “Baringspijn is een onaangename sensorische en emotionele gewaarwording tijdens de baring, die wordt veroorzaakt door een complexe samenspel van biologische, psychologische en sociale factoren, en in sterke mate wordt bepaald door individuele interpretatie en anticipatie”
Waardoor wordt baringspijn veroorzaakt?

Tijdens de ontsluiting wordt de pijn veroorzaakt doordat het onderste gedeelte van de baarmoeder en de baarmoedermond uitgerekt worden. Daarnaast drukt het hoofdje van de baby op bepaalde zenuwen. Hierdoor kan de pijn gevoeld worden in de buik, de rug, de benen, de vagina, het perineum en bij het rectum. Door het soort zenuwen waardoor de pijnprikkels worden doorgegeven is dit een vage, onscherpe pijn. Tijdens de uitdrijving wordt de pijn veroorzaakt door uitrekking van het geboortekanaal en het perineum. De pijnprikkels worden nu door een ander soort pijnzenuw doorgegeven, waardoor dit een scherpe en gelokaliseerde pijn is.

 

Wat is het nut van baringspijn?

Op een rijtje;

  • pijn is een signaal en heeft een waarschuwend karakter; je voelt dat je baby gaat komen, je zoekt een veilige plek en hulp
  • pijn heeft een dwingend karakter; het zorgt ervoor dat je gedrag veranderd, je past je aan; je zoekt naar de juiste houding, je bent gericht op wat er gebeurt in je lichaam
  • pijn is een emotie en is dus beïnvloedbaar; pijn verergert door angst, maar verminderd door afleiding en een positieve instelling
  • een goed functionerend pijnsysteem speelt een rol bij het signaleren van de voortgang, knelpunten en complicaties tijdens de baring
  • door de verschillende soorten pijn kan je voelen wat er gebeurt; bijvoorbeeld wel of geen persdrang
  • baringspijn lokt empathie en ondersteuning uit
  • baringspijn zorgt voor het vrijkomen van een scala aan hormonen en stoffen die zorgen voor o.a. de voortgang van de bevalling, verhoogt de motivatie/prestatie, zorgt voor een betere hechting aan je kind en het goed op gang komen van de borstvoeding.

Pijn is dus functioneel, ook tijdens je bevalling!

 

Waardoor wordt pijn positief of negatief beïnvloedt?

Er is pijn en er is lijden. Wanneer wordt pijn lijden en dus pijnlijden? That’s the question! Pijn wordt zowel positief als negatief beïnvloedt door een heel aantal factoren. Culturele, contextuele en psychologische factoren.

We bedoelen hiermee het volgende;

  • je hebt perceptie van pijn; je voelt pijn en kunt bijvoorbeeld aangeven of de pijn intens is, bijvoorbeeld een 8 of 9 op een schaal van 1 tot 10.
  • je hebt emotie van pijn; het voelt verschrikkelijk of een beetje onaangenaam
  • je hebt cognitie van pijn; je denkt “kom op, het hoort erbij” of “nog eventjes volhouden, dan heb ik m’n kind in m’n armen”

Het blijkt dat juist die laatste 2 factoren; hoe je het ervaart en hoe je over de pijn denkt, voor een groot deel de eerste factor; hoe intens de pijn voelt, beïnvloeden. Dit betekent dus dat je door niet positief in je bevalling te staan of bang te zijn voor de pijn ipv het zien als een uitdaging en topsport of prestatie, je de pijn als veel heviger ervaart.

Het maakt dus veel uit hoe je denkt over je baringspijn. Als je doemdenkt, kun je minder goed omgaan met de pijn.

Klik hier voor een interessant artikel over hoe er gedacht wordt over pijn.

 

Hoe ga je nu praktisch om met pijn?

Het is heel normaal als je de bevalling spannend vind, en misschien wel opziet tegen de pijn, of gewoon het onbekende. Je weet tenslotte niet wat je te wachten staat, zeker niet als het je eerste bevalling is. Soms vind je het spannend omdat je juist wel weet wat je te wachten staat en je je vorige bevalling misschien niet zo positief hebt ervaren. Als je weet wat er in je lichaam gebeurt en moet gebeuren, kan het je helpen om minder angstig tegenover de bevalling staan en hierdoor de kans te vergroten dat je de pijn aan kunt. Kennis is macht! Lees veel en praat over je angsten of zorgen met je partner, ons of met anderen. Dit is zeker belangrijk als je niet goed terugkijkt op een eerdere bevalling of andere negatieve ervaringen hebt met pijn.

Op onze pagina ontsluiting vind je praktische informatie om op een natuurlijke manier om te gaan met de pijn en de weeën goed door te komen.

Klik hier voor een heel interessante website over baringspijn met o.a. meer informatie over hoe je de angst voor de pijn kunt verminderen en hierdoor weer de pijn.

Klik hier voor meer informatie op onze website over methoden van pijnbestrijding zowel zonder medicatie als met medicatie

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden? Wij staan je graag bij met advies