Badbevalling

Je kan op verschillende manier bevallen en deze manieren kun je tijdens je bevalling afwisselen. Hieronder vertellen we je over de badbevalling, wat zijn de voordelen en mogelijke nadelen en hoe organiseer je dit praktisch.

Badbevalling
Een bad bevalling wordt ook wel omschreven als een natuurlijke of zachte geboorte, en zal in de regel thuis zijn. In principe kan iedereen in bad bevallen, soms zijn er situaties waarin we je dat ontraden.

Voordelen:

  • Warm water zorgt ervoor dat je jezelf goed kunt ontspannen doordat de adrenaline aanmaak geremd en de endorfine aanmaak gestimuleerd wordt. Dit leidt tot betere weeën en een loom gevoel, waardoor de pijnsensatie minder is.
  • De ontsluitingsfase verloopt meestal sneller. Je kunt dit ook bereiken door onder een warme douche te gaan staan, in een warm bad benut je dit voordeel echter optimaal.
  • Je voelt je gedragen en ondersteund door het warme water, je hebt minder last van je gewicht en bekken bijvoorbeeld. Je beweegt je gemakkelijker en neemt daardoor sneller een houding aan die je prettig vind.
  • De uitdrijvingsfase verloopt in bad meestal geleidelijker. Het warme water zorgt voor optimale ontspanning van de spieren, waaronder ook de bekkenbodemspier. De perineumhuid wordt ook soepeler door het warme water. Zo heb je minder kans op inscheuren of inknippen.
  • De baby wordt geboren vanuit het vruchtwater in het warme badwater en kan hierdoor rustig bijkomen van zijn geboorte. Voor het kind is geboren worden in het water een rustige overgang vanuit de baarmoeder naar de grote, wijde wereld. Het kindje is vaak heel ontspannen en alert na de geboorte. Waar een baby na een normale bevalling vaak een flinke keel opzet, is een baby die in bad geboren wordt rustig aan het rondkijken. Hij zoekt al snel oogcontact en heeft snel interesse in de moederborst.

Nadelen:

  • Het is een heuse operatie om het bad op te zetten en te vullen, dit kan afhankelijk van je opblaas mogelijkheden en waterdruk tot wel 1-2 uur in beslag nemen.
  • Soms is in bad bevallen toch niet zo handig. Zo kan het zijn dat je alles netje hebt opgezet en er op dat moment een reden ontstaat waardoor wij je op het laatste moment ontraden om in bad te bevallen, dan heb je mogelijk voor niets kosten gemaakt.
  • Om een badbevalling te begeleiden zal je als verloskundige in wat minder handige posities moeten zitten, maar daar doen we niet moeilijk over, dit is te mooi om te missen!!!

Voor de huur of koop van een bevalbad zijn via internet verschillende mogelijkheden te vinden.

Voor de mensen die een echt bevalbad niet kunnen bekostigen hebben we de volgende tip van een van onze zwangeren gekregen: Intex spa Ocean Reef. Dit kinderbad kost ongeveer 40 euro en is best stabiel. Uiteraard zit hier geen garantie op dat het niet gaat lekken en aangezien je waarschijnlijk binnen in huis wil bevallen ipv in de tuin is het wel goed om hierover na te denken.

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden?
Wij staan je graag bij met advies!

Contact opnemen