Na de bevalling

Wat kan je verwachten na de bevalling

De eerste week na de bevalling heet de kraamtijd. Er komt heel wat op je af in deze week en er valt nog het een en ander te regelen. Dit vergt veel energie van jullie, wat samenvalt met de korte nachten en de zorg voor de nieuwe baby. De kraamverzorgster zal jullie in de eerste week bijstaan in alles wat op jullie afkomt. Ze zal jullie informatie geven over de verzorging van jullie kindje en over het lichamelijk herstel na de bevalling. Hieronder vind je al wat informatie over dat herstel en wat je aan lichamelijke ongemakken kunt verwachten.
  • naweeën: dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder die er voor zorgen dat de baarmoeder weer zijn gewone vorm krijgt en beperkt daarmee het bloedverlies. Naweeën kunnen de eerste dagen echt pijnlijk zijn en soms voelen als weeën. Een beetje afhankelijk van of je o.a. verder nog iets slikt aan medicijnen bijvoorbeeld mag je paracetamol slikken. Overleg dit even met ons.
  • bloedverlies: de eerste dagen na de bevalling zal het bloedverlies als een hevige menstruatie zijn, je kan soms ook grote stolsels verliezen ter grootte van een vuist. Aan het einde van de kraamtijd zal het bloedverlies met gewoon maandverband op te vangen zijn. Na een keizersnede is het bloedverlies vaak een stuk minder. Normaal is het bloedverlies na 3-4 weken over, het mag maximaal 6 weken duren.
  • stuwing: gemiddeld drie tot vijf dagen na de bevalling krijgen bijna alle vrouwen stuwing. Of je nu kunstvoeding of borstvoeding geeft, dat maakt niet uit. De oorzaak hiervoor is dat de melkproductie sterk is toegenomen en de bloedtoevoer naar de borsten meer is dan normaal. De klachten van stuwing zijn pijn, gespannen borsten en soms verhoging. Wat kan helpen is het goed leeg laten drinken van de borsten door de baby. Eventueel een warme douche met massage of warme compressen kunnen helpen zodat er wat melk uit de borsten kan stromen. Eventueel de borsten eenmalig helemaal leegkolven geeft ook even verlichting als de baby ze niet helemaal leeg kan drinken. Wat verzachtend kan werken tegen de pijn is verkoeling van de borsten door middel van koude kompressen. Het dragen van een stevige BH of een borstverband is vaak ook prettig. De kraamverzorgster kan daarbij helpen. Normale stuwing duurt meestal 1 tot 2 dagen.

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden? Wij staan je graag bij met advies