Spiraal plaatsen

Spiraal plaatsen

Naast alle zorg rondom zwanger worden, zwangerschap, bevallen en de periode net daarna, kun je ook bij ons terecht om ervoor te zorgen dat er even geen mogelijkheid is tot zwanger worden. Als je hebt gekozen voor een spiraal als anticonceptie, kan deze bij ons op de praktijk door je eigen verloskundige geplaatst worden. Er zijn verschillende soorten spiralen, het hormoonspiraal Mirena of Kyleena en het koperspiraal. Voor vragen hierover kan je de praktijk bellen.
Voor het plaatsen kan je contact opnemen met de assistente, zij plant dan een afspraak voor je in.
Met het recept wat je van ons krijgt kun je het spiraal ophalen bij je eigen apotheek. Let op, deze moet in de meeste gevallen zelf betaalt worden. Check voor de zekerheid even je aanvullende verzekering. De plaatsing van de spiraal wordt altijd vergoed door de verzekering, dit valt onder de basiszorg.

Hoe wordt een spiraaltje geplaatst?

Bij het plaatsen van een spiraaltje, voert de verloskundige eerst een inwendig echo uit.
Dit is nodig om de grootte en de ligging van je baarmoeder te bepalen. Daarna wordt een speculum (eendenbek) ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien. Deze wordt vervolgens met een klemmetje vastgepakt, dit kan soms gevoelig/pijnlijk zijn.
Het is belangrijk om de baarmoeder in een rechte positie te krijgen, zodat het spiraal ingebracht kan worden. Om de baarmoeder in die rechte positie te krijgen, wordt er licht getrokken aan de baarmoedermond. Dit kun je ervaren als menstruatiepijn in je onderbuik.
Daarna  wordt de baarmoeder opgemeten, waarna het spiraal wordt ingebracht. Na het inbrengen wordt de huls teruggetrokken en de touwtjes worden afgeknipt. De tang en de eendenbek worden weggenomen en het plaatsen is klaar. Na 6 weken volgt er nog een afspraak om te kijken met de echo of de spiraal goed zit.

Bron foto Medical Visuals

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden? Wij staan je graag bij met advies