Corona

Het Corona-virus, iedereen heeft er inmiddels over gehoord.

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het nieuwe Coronavirus te voorkomen EN te voorkomen dat alle 5 verloskundigen van onze praktijk tegelijk met koorts op bed liggen, zijn;

  • Was regelmatig je handen en die van je kinderen
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en leer dit je kinderen
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct weg
  • Bel je huisarts als je 38 of meer graden koorts hebt en moet hoesten of kortademig bent
  • Kom NIET naar de praktijk als je 38 of meer graden koorts hebt en moet hoesten of kortademig bent, maar laat dit telefonisch aan ons weten
  • Neem NIET je kinderen mee naar de praktijk als zij 38 of meer graden koorts hebben en moeten hoesten of kortademig zijn
  • Overweeg of je je kinderen meeneemt naar de praktijk als zij veel hoesten en dit nog niet in hun elleboog doen.

Gelukkig hoef je je als zwangere vrouw geen extra zorgen te maken. De infectie met het nieuwe Coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is (geen sprake van verticale transmissie).

Dat COVID-19 waarschijnlijk niet overdraagbaar is via de navelstreng, wil niet zeggen dat pasgeboren baby’s niet ziek kunnen worden. De ziekte is namelijk overdraagbaar door lichamelijk contact. HygiĆ«nemaatregelen zijn hier wederom belangrijk en geef vooral borstvoeding, zo bescherm je je baby het beste.

Aangezien het een nieuw virus is, is de kans groot dat er meer mensen tegelijk ziek van worden en dit ontwricht de maatschappij. Je kunt je voorstellen dat het niet zo handig is als de 5 verloskundigen van onze praktijk allemaal tegelijk met koorts in bed liggen.

We willen jullie dan ook vragen dit te helpen voorkomen door je te houden aan de adviezen die overal gegeven worden en bovenaan dit nieuwsbericht vermeld zijn.

Hartelijk dank voor jullie medewerking!