Pfizer/BioNTech Covid-vaccin en advies

Moet ik mij laten vaccineren met het Pfizer/BioNTech vaccin tegen Covid? En hoe zit dit als ik kinderwens heb, zwanger ben of borstvoeding geef?

Een heel belangrijke vraag!

Een vraag waar we eigenlijk nog geen antwoord op hebben. Artsen leren steeds meer over de korte termijn effecten van het vaccin van Pfizer/BioNTech. Artsen weten nog niets over de lange termijn effecten van dit ontwikkelde middel. Dit geldt zowel voor zwangeren als voor niet-zwangeren. Het middel van Pfizer/BioNTech is namelijk niet te vergelijken met de al bestaande vaccins. Dit is een nieuw ontwikkelde technologie, daarom is het moeilijk te voorspellen of er bijwerkingen te verwachten zijn en of deze gevaarlijk zijn of niet (we benoemen hier bewust het middel van Pfizer/BioNTech aangezien dit aangeboden wordt in NL).

Daarom is het huidige advies van het RIVM om je NIET tijdens je zwangerschap te laten inenten. Ook als je zwanger wil worden wordt geadviseerd niet snel na het vaccin zwanger te worden, maar een paar maanden te wachten.

Wat betreft het geven van borstvoeding geeft het RIVM aan dat dit kan. Er zijn volgens het RIVM geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en via de borstvoeding bij het kind kan komen.

Het effect van het vaccin tijdens zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding is niet onderzocht.

 

Lees verder;

Het komende jaar, als heel veel mensen gebruik zullen maken van dit aanbod, zal er snel veel bekend worden over de korte termijn effecten (zowel positief als negatief). De lange termijneffecten van het vaccin zullen pas later blijken.

Vooralsnog zal dus iedereen zelf een afweging moeten maken of je wel of geen gebruikt van wil maken van dit vaccin en wanneer. Vind je het ingewikkeld om hier zelf onderzoek naar te doen dan zijn hieronder aan aantal vragen die je zouden kunnen helpen bij het maken van deze beslissing. Deze kun je stellen aan je huisarts, hij of zij is waarschijnlijk ook diegene die je het vaccin zal toedienen indien je hiervoor kiest.

Als je overweegt het vaccin te nemen om jezelf te beschermen;

  • Hoe groot is de kans dat ik ernstig ziek wordt van Covid-19 of een van de andere varianten?
  • Zijn er manieren om de kans te verkleinen dat ik ernstig ziek word van Covid-19 of een van de andere varianten?
  • Zijn er goede manieren om mij te behandelen als ik ziek word van Covid -19 of een van de andere varianten? Welke zijn dit en zitten daar schadelijke effecten aan? Hoe groot is dan nog de kans dat ik op de IC opgenomen moet worden?
  • Hoe groot is de kans dat ik na het vaccin alsnog ernstig ziek wordt van Covid-19 of een van de andere varianten?
  • Hoe groot is de kans op schadelijke korte termijn effecten van het nieuwe vaccin voor mijzelf en welke zijn dit?
  • Hoe groot is de kans op schadelijke lange termijneffecten van het nieuwe vaccin voor mijzelf en welke zijn dit?
  • Doe ik mee aan een studie naar dit middel als ik er gebruik van maak?
  • Wie is er aansprakelijk mocht toch blijken dat ik een ernstige bijwerking heb (een bijwerking met bijv. blijvende schade) door het nieuwe vaccin?

Als je een ander wil beschermen door je te laten vaccineren;

  • Is bewezen dat als ik mij laat vaccineren ik de kans dat ik een ander besmet verklein en hoe groot is dat verschil dan?

Heel veel wijsheid gewenst bij het maken van jullie keuze!