Werkgebied

We zijn met verschillende teams actief in twee werkgebieden. Kijk hier binnen welke regio jullie wonen, hoe we dit gebied verdelen en waarom.

Ons werkgebied!

 

Als een oase van rust, net buiten de Randstad, vindt u tussen Utrecht en Amersfoort de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei, met hun prachtige natuur, talloze landgoederen en levendige steden en dorpen.

 

Een beetje geschiedenis:

Vanaf het moment dat de Republiek der zeven Verenigde Nederlanden in de 16e eeuw vorm begon te krijgen, lieten de Staten van Holland het oog al vallen op het moerassige en slecht begaanbare gebied in de Gelderse Vallei. Wanneer men de Woudenbergse Grift zou uitdiepen en met de vrijgekomen grond een landweer achter het water kon aanleggen, hoefde men alleen de meest kwetsbare plaatsen van schansen te voorzien. Van de aanbevolen linie met vijf schansen kwam overigens weinig terecht. Slechts de schans bij Woudenberg kwam in 1590 gereed. Het gevolg was, dat Gelderland en Utrecht in 1629 het slachtoffer werden van plunderende keizerlijke troepen, die ongehinderd de Vallei binnen konden dringen. Op het laatste moment was de schans bij Woudenberg nog wel versterkt en waren er versterkingen aangelegd bij Veenendaal en de Grebbe. De bezetting van het Werk aan de Roode haan poetste de plaat voor de vijand Veenendaal bereikt had. Toen Amersfoort vroeg om steun, kreeg men te horen dat ze maar hadden moeten zorgen voor een “begravinge” (een liniewal).

 

Vruchtbare grond:

Definitie:

“vruchtbaar bijv.naamw. Uitspraak:   [‘vrʏxtbar] 1) (van een organisme) in staat om nakomelingen voort te brengen Antoniem:   onvruchtbaar 2) (van grond) in staat veel gewas voort te brengen Voorbeeld:   `een vruchtbare bodem`Antoniem:&…”

Nieuws oktober 2015:

“In de gemeente Renswoude werden in 2014 relatief de meeste eerste kinderen geboren. In de Utrechtse gemeente (5.000 inwoners) kregen vorig jaar 41 gezinnen hun eerste kind, wat neerkomt op bijna 37 eerste kinderen per duizend vrouwen.”

 

De verloskundige:

“Hoe heerlijk is het om 5 uur smorgens, als de dauw nog op het land ligt, de mist nog boven de weilanden zweeft, er nog geen verkeer is op de weg, het langzaamaan licht wordt en iedereen nog op één oor ligt, na een mooie bevalling moe en voldaan terug te rijden naar huis. Dit is mijn vak, dit is mijn thuis, hier woon en werk ik. Prachtig!”