Cursussen

Waarom een zwangerschapscursus?

 

Of je gebruik wilt maken van een zwangerschapscursus hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af. Ben je in verwachting van je eerste kindje of heb je al kindjes, ben je heel bewust zwanger geworden of plotseling en onverwacht. Afhankelijk van wat je al weet en of hebt meegemaakt wil je wel of geen extra informatie over de zwangerschap, bevalling of kraamtijd. Ook de manier waarop je met je zwangerschap bezig wilt zijn of je wilt voorbereiden op de bevalling hangt erg af van je persoonlijke situatie.

 

Het blijkt nog met regelmaat dat zwangere vrouwen en hun partner helaas geen realistische verwachtingen hebben ten aanzien van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Hierdoor maakt die persoon zich vaak onnodig zorgen over dingen of denk juist te makkelijk te denken over bepaalde zaken. Door ervoor te zorgen dat je een goed beeld hebt van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd, heb je meer kans dat je later met een positief gevoel terug denkt aan deze bijzondere periode.

Veel is natuurlijk te vinden op internet, maar soms is het fijn om informatie van een persoon te horen en er direct over te kunnen praten en vragen te stellen.

Een aantal redenen waarom je ervoor kan kiezen om een cursus te volgen of een enkele informatieavond zijn:

 

Bewust met je zwangerschap bezig zijn:

Veel zwangeren zijn druk, hebben een baan of juist kids die hun bezig houden waardoor het goed is om tijd apart te zetten om bezig te zijn met het leven dat in je groeit en je geestelijk voor te bereiden op het kindje dat er straks zal zijn.

 

Het samen met je partner beleven van de zwangerschap en voorbereiding op de bevalling en kraamtijd:

De zwangerschap ervaar je als vrouw waarschijnlijk anders dan je partner. Het kan voor de partner soms lastig zijn om te begrijpen wat je doormaakt en voelt, zowel lichamelijk als emotioneel. Ook de aankomende bevalling kan iets voor de partner zijn wat veel vragen oproept, zoals : “wat kan ik als man verwachten tijdens de bevalling en wat is mijn rol?” Zo beleef je in ieder geval een stukje van je zwangerschap heel bewust samen en kun je het hebben over wat je van elkaar verwacht tijdens de bijvoorbeeld bevalling, maar ook in de kraamtijd.

 

Kennis over de zwangerschap en voorbereiding op de bevalling en kraamtijd:

Kennis geeft macht; het stelt je gerust en maakt je alert. Als je bijvoorbeeld weet dat een beetje bloed met afvegen tijdens je bevalling normaal is, dan schrik je er niet zo van en word je er niet angstig van. Je hebt meer vertrouwen in jezelf en je lichaam als je weet wat er kan gebeuren. Je gaat met meer vertrouwen je bevalling en kraamtijd in als je weet wat je kan verwachten en wat je kan doen om jezelf en je baby te helpen. Het hebben van realistische verwachtingen zorgt er straks ook voor dat je positiever terugkijkt op je zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

 

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden? Wij staan je graag bij met advies