Zwangerschapscontroles

van harte welkom!

Zwangerschapscontroles; wat houdt het in?

Je bent zwanger en je hebt je aangemeld!

Wij bieden 2 manieren van zwangerschapsbegeleiding;
Centering Pregnancy en gewone controles

Wat kun je verwachten aan zorg, hoe vaak kom je gemiddeld langs, wat doen we tijdens die controles, wat als je nog niet bent bevallen op je uitgerekende datum?

Centering Pregnancy is een nieuwe manier van verloskundige zorg.
NB; deze vorm van zorg wordt momenteel door ons niet aangeboden i.v.m. afwachting van subsidie van de gemeente(n)
actuele status april 2020

Deze zorg start bij 14-16 weken nadat je je intake, counseling en echo hebt gehad.

* Verloskundige zorg samen met andere zwangeren;
Je vormt een groep samen met andere vrouwen die ongeveer in dezelfde periode als jij zijn uitgerekend.
Er zijn 10 bijeenkomsten waarbinnen je individueel contact hebt met je verloskundige voor het uitwendig onderzoek naar de groei en ligging van je baby. Binnen de groep vinden ook de overige controles plaats. Daarna worden in de groep vragen, zorgen en oplossingen besproken.

* Actieve betrokkenheid bij de zorg;
Je leert hoe je zelf je bloeddruk kunt meten, je urine testen, jezelf wegen en je eigen zwangerschapskaart bijhoudt. Je leert hoe je gezondere keuzes kunt maken voor jezelf, je zwangerschap en je baby.

* Ondersteuning en kennis uitwisselen
In elke groep worden onderwerpen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby. Je ontmoet andere zwangere vrouwen waardoor je ervaringen kunt delen en zo nodig elkaar kunt steunen.

* Vaste dag en tijdstip, geen wachttijd
De groepen zijn op vastgestelde dagen en tijden. Deze zijn vooraf bekend tot het einde van je zwangerschap. Je hoeft dus niet meer te wachten op je controle

* Veel meer en beter contact met je zorgverlener
Je hebt langer contact met de verloskundige dan in de 1 op 1 (reguliere) controles. Je kunt dus ook meer vragen stellen en langer over iets doorpraten. Dat is niet alleen prettig voor jou, maar ook belangrijk voor de verloskundige; zij hoort meer en kan beter begrijpen wat voor jou en de andere zwangeren belangrijk is.

* Betere uitkomsten van de zwangerschap
Uit onderzoeken is gebleken dat deze vorm van zorg betere uitkomsten geeft. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren. Ook blijkt dat de meeste vrouwen dit een hele fijne vorm van zorg vinden.

* Veel tijd voor vragen, informatie en nog leuk ook!

 

Gewone zwangerschapscontroles

Indien je zwangerschap goed verloopt zul je ongeveer 16 keer op controle komen.
Het standaardschema ziet er als volgt uit:
– Intake rond 8 weken
– Counselingsafspraak rond 9 weken
– Termijnecho rond 10-11 weken
– Vervolgcontroles ongeveer rond 14, 18, 23, 27 en 30 weken
– Vervolgcontrole en bevallingspraatje rond 32-34 weken
– Liggingsecho rond 35 weken
– Vervolgcontroles vanaf 36 weken iedere week

Natuurlijk bepalen we individueel hoeveel controles er nodig zijn en kunnen we altijd op ons of op jullie verzoek van dit schema afwijken. Als je denkt dat je wat meer tijd nodig hebt, dan kun je ons dit altijd laten weten, dan plannen we wat meer tijd in en hoeft de zwangere na jou niet te lang te wachten.

Ook je partner is elke controle van harte welkom, maar dit is niet verplicht.

 

De eerste afspraak (Intakegesprek)

Deze afspraak bij 8-10 weken duurt ongeveer 45 minuten. In deze eerste controle zullen we veel vragen stellen over je eigen gezondheid en de gezondheid van beide families. Zo beoordelen wij of de zwangerschapscontroles bij ons of bij de gynaecoloog in het ziekenhuis plaats zullen vinden of dat we wellicht extra aandacht aan bepaalde zaken dienen te besteden. Deze eerste controle nemen we bloed af uit je arm. Tijdens de controle zullen we je uitleggen waarom we bloed afnemen en op welke dingen we je bloed testen. Klik hier voor meer informatie over het bloedonderzoek. Naast de landelijke (verplichte) items voor bloedonderzoek testen wij in deze regio ook op je vitamine D gehalte (dit gebruikt je kindje o.a. voor de aanmaak van sterke botten en komen we in Nederland vaak tekort doordat we te weinig zonlicht hebben), je Hb en MCV (deze waarden zeggen iets over je ijzergehalte) en glucose (het suikergehalte).
Het standaard bloedonderzoek bij je intake wordt vergoed uit de basisverzekering. Sommige kosten, zoals aanvullend bloedonderzoek, vallen onder het eigen risico. Welke tarieven hiervoor berekent worden is hier te vinden.

We geven je tijdens deze controle veel informatie over allerlei verschillende onderwerpen.

Verder zullen we uiteraard vragen die je hebt beantwoorden en meten we je bloeddruk. We luisteren deze eerste keer niet naar het hartje van de baby aangezien we dit meestal pas vanaf 12 weken goed kunnen horen en we de baby hier liever niet te vroeg mee belasten, zie ook echo’s

Counselingsgesprek

Tijdens dit gesprek geven we jou en je partner uitgebreide informatie over de mogelijkheid van prenatale screening.

 

De vervolgcontroles

Deze controles duren ongeveer 15 minuten. Uiteraard beantwoorden we alle vragen die je mogelijk hebt. Iedere controle meten we de bloeddruk en voelen we met onze handen aan je buik of de baarmoeder met je kindje goed groeit. Ook luisteren we naar het hartje van de baby. Rond de 30 weken nemen we wat bloed af uit je arm om nogmaals het Hb en MCV (dit zegt iets over je ijzergehalte) en het vitamine D gehalte te bepalen. Soms doen we dit al bij 27 weken indien je een bijzondere bloedgroep hebt. Meer informatie over Rhesus D negatief kun je hier lezen. Meer informatie over Rhesus c negatief kun je hier lezen. Andere onderzoeken, zoals een suikertest of echoscopie, worden alleen op indicatie verricht, dus als daar een medische reden voor is.

 

De controle rond 33 weken

Rond 33 weken hebben we een uitgebreide controle, eventueel bij je thuis, om de bevalling en het eventuele geboorteplan door te spreken. Tijdens deze controle, die ongeveer 30-45 minuten duurt bespreken we jullie wensen en verwachtingen rondom de bevalling en krijg je ook het beladvies mee. Verder gaan we in op de eerste tijd na de bevalling en bespreken we jullie voedingskeuze voor het kindje.

 

Na 40 weken

Als je bijna 42 weken zwanger bent ga je voor een controle naar de gynaecoloog. Deze controle vindt meestal plaats als je 41 weken en 5 dagen zwanger bent. Deze controle is bedoeld om de conditie van het kindje te beoordelen en om te beoordelen of je ingeleid kunt worden. Er wordt dan een CTG (hartfilmpje) gemaakt. Dit is een apparaat dat via 2 banden om je buik met daaronder 2 knoppen het hartje van de baby en eventuele activiteit van de baarmoeder (harde buiken/weeën) ongeveer 30 minuten registreert. Hiermee kan de conditie van de baby goed ingeschat worden. Vaak wordt er ook via een echo gekeken of er nog voldoende vruchtwater aanwezig is. Er wordt inwendig onderzoek gedaan om te voelen of de baarmoedermond ‘rijp’ is en of er misschien zelfs wat ontsluiting is. Op deze manier wordt er bekeken of de bevalling ingeleid kan worden en zo ja, welke manier de beste is. Uiteraard word je dit allemaal uitgelegd als het zover komt.

Bij 42 weken zwangerschap neemt de gynaecoloog de zorg over. Er is dan sprake van serotiniteit, oftewel overtijd zijn, wat een reden is om de bevalling in de leiden. Gewoonlijk wordt de inleiding gepland op de dag dat je precies 42 weken bent. Het strippen kan een mogelijkheid zijn om dit te voorkomen.

Wat misschien wel goed is om te weten is dat je niet over tijd loopt als je meer dan 40 weken zwanger bent. Je loopt pas over tijd als je meer dan 42 weken zwanger bent. Bevallen bij 41 weken is namelijk heel normaal.
40 weken en dus je uitgerekende datum is slechts het gemiddelde waarop de wereld bevalt. Iets onder het gemiddelde en iets boven het gemiddeld is dus ook prima.

 

Strippen

In onze praktijk bieden we vanaf 41 weken zwangerschap de mogelijkheid om je te strippen. Door middel van inwendig onderzoek beoordelen we dan of er al iets ontsluiting is. De ingang van de baarmoedermand masseren we door een ronddraaiende beweging om deze op te rekken. Daarbij worden de vliezen een beetje losgemaakt van de baarmoedermond, waarbij prostaglandines kunnen vrijkomen. Dit zijn stoffen die de baarmoedermond doen verweken. Een (paar) keer strippen kan dus helpen om de baarmoedermond soepeler en weker te maken, of zelfs de bevalling op gang te brengen. Indien je bevalling niet op gang komt, kan het strippen wel helpen om een eventuele inleiding in het ziekenhuis te vergemakkelijken.

Het meest recente Nederlandse onderzoek naar strippen toont aan dat dit de kans om echt over tijd te lopen en dus 42 weken zwanger te worden verkleint. Strippen heeft het beste effect als het vanaf 41 weken gebeurd en dan om de dag. Het effect van strippen blijkt groter te zijn als je al een keer bevallen bent.

Strippen heeft geen nadelen voor het kindje. Sommige vrouwen ervaren het strippen als pijnlijk, andere niet. Het strippen kan je een halve of zelfs hele nacht harde buiken geven die je uit je slaap houden zonder dat je gaat bevallen. Na het strippen is het normaal dat je een beetje bloed verliest en een kramperig gevoel hebt in je onderbuik, maar het hoeft niet.

Bij 40 weken zwangerschap zullen we de mogelijkheid van strippen met je bespreken en kun je er over nadenken of je hier gebruik van wilt maken.

Ben je zwanger, of wil je graag zwanger worden? Wij staan je graag bij met advies